Vincent Kompany & Armand

Waar de meeste voetballers met een grote carrière en dito verdiensten tegenwoordig graag uitpakken met dure wagens en luxeproducten zijn er (gelukkig maar) ook andere. Zo nam Vincent Kompany, op dat ogenblik speler van Manchester City en de Belgische nationale ploeg, in 2013 het in vierde nationale tegen degradatie strijdende en in financiële moeilijkheden verkerende FC Bleid-Gaume over. In geen tijd werd de hele clubstructuur, net als het opzet erachter, omgegooid.

Sindsdien is BX Brussels evenzeer een sociaal project als dat het een stabiele voetbalclub is in eerste provinciale. Want, nee, bij BX draait het per hoge uitzondering in het voetbalwereldje niet zozeer om de uitslagen van het eerste elftal, om de kampioenstitel en/of promoveren. Oneindig belangrijker is de socio-sportieve functie die de club vervult voor de zowat 1.300 bij hen aangesloten jongeren. Die jeugd is afkomstig uit allerlei landen en culturen en heeft aan BX veel meer dan louter ‘een voetbalclub’. Stichter en eigenaar Vincent Kompany kent hun realiteit: “Ik ben zelf in Brussel opgegroeid. Ik ben één van hen en ik weet dat ze met de nodige inspanning tot alles in staat zijn. Als ze de kans krijgen.”

Deze jongeren, vaak met een vluchtelingenachtergrond, die kansen en een goede omkadering geven, daar draait het bij BX Brussels dus vooral om.

Ons land is niet in oorlog, gelukkig maar. Wel zijn er net als zo’n slordige 100 jaar geleden opnieuw volop vluchtelingen. Waar Armand destijds hielp met de geweldige Front Wanderers, spant Vincent Kompany zich vandaag met BX Brussels in om effectief te helpen. Bij BX wordt gevoetbald, maar even goed biedt de club opvang, kunnen jongeren er zowel hun Frans als hun Nederlands verbeteren en probeert de club hen te begeleiden bij belangrijke keuzes rond studie en werk.

Tijdens het werk aan ‘Armand’ vonden theaterproducent MBP en BX Brussels elkaar bijgevolg als het ware automatisch. De link tussen toen en nu, tussen het humanisme van Armand Swartenbroeks en van Vincent Kompany, is glashelder.

Meer lezen over BX Brussels? www.BXrepresent.com

Meer lezen over de samenwerking tussen ‘Armand’ en BX Brussels?