De theatervoorstelling

“Als Armand een Amerikaan was geweest, hadden ze zijn verhaal al zes keer verfilmd.”

Maar hij was een Belg, een trotse Koekelbergenaar. En hoe legendarisch Armand Swartenbroeks ook was in de eerste helft van de 20e eeuw, anno 2021 kent bijna niemand hem nog.

 

Bijna niemand… want Moody Blue Productions brengt het verhaal van deze legendarische voetballer-dokter-politicus terug tot leven op de planken.

 

Armand Swartenbroeks was profvoetballer, nog voordat er sprake was van professionele beoefening van de sport. Hij combineerde zijn “sportcarrière” daarom met een eigen dokterspraktijk, een politieke carrière en zijn inzet als frontarts tijdens de twee Wereldoorlogen. Deze unieke combinatie van gevierde topsporter, politicus en arts, maakt dat Armands leven model kan staan voor een verhaal over naastenliefde en hoop. Wat is de zin van het leven, als je het leven toch niet in de hand hebt?

Met een boodschap over hoop, vrede en broederschap, is het levensverhaal van Swartenbroeks in 2021 meer dan brandend actueel.

 

MULTIMEDIAAL SPEKTAKEL

De voorstelling brengt niet enkel een verhaal van een man met een veelheid aan talenten, maar zet ook in op een multimediale prikkeling van de zintuigen.

Acteur Kevin Van Doorslaer kruipt in de huid van Armand Swartenbroeks en gaat terug in de tijd om met Armands vrienden en collega’s (Tom Audenaert, Hilde Van Wesepoel…) herinneringen op te rakelen.

De  voetballen vliegen je om de oren, en door middel van videoprojectie op meerdere schermen, beleef je het hele verhaal alsof je zelf aan de zijlijn staat van het voetbalveld, of aan die van een front tijdens WOI.

CAST & CREW:

Productie & Script: Moody Blue Productions a.k.a. Marc Hendrickx & Dirk Dobbeleers
Spel: Kevin Van Doorslaer
Regie: Yoeri Lewijze
Regie-assistentie: Sam Brosens

Eerdere producties ↓

Het boek

WIL JE JE IN DE MATERIE VERDIEPEN?

De intrigerende geschiedenis van Armand Swartenbroeks biedt  uniek materiaal die als het ware de synthese aanreikt van hoe voetbal in België ontstond én groot werd.

De oerpionier bij uitstek van onze voetbalgeschiedenis was Armand Swartenbroeks; goed voor drie landstitels, heroïsche voetbal-oorlogsavonturen met de Front Wanderers en meer dan 50 jaar lang recordinternational bij onze Rode Duivels, een bijnaam die onze nationale ploeg voor een stuk aan Armand te danken heeft.

En dan te weten dat hij dat alles realiseerde ‘na zijn uren’, want Armand Swartenbroeks was eerst en vooral arts. Een rol waarin hij zowel tijdens W.O. I als W.O. II heldendaden verrichtte, en waarvoor hij na de oorlog overladen werd met medailles.

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel, op elke theatervoorstelling van “Armand” én hier online te bestellen.

Auteur: Marc Hendrickx

Bestel hier

Archief